Help anderen met jouw Reanimatie / AED hulp

12 mei 2019


Al een aantal jaren geeft ons lid Ronald van Horssen op een zeer deskundige, en plezierige wijze, een workshop Reanimatie / AED. Ook dit jaar wil Ronald dat weer voor onze leden organiseren; dit gebeurt op dinsdag 28 mei, aanvang: 19:30 uur

Het is niet te hopen dat het gebeurt ...... maar het kan zo maar eens gebeuren: iemand zakt in elkaar tijdens het spelen- of in het clubhuis en krijgt een hartstilstand. Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Vaak totaal onverwacht. Reanimatie en het snel inzetten van de AED is op dat moment van levensbelang.  

Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. Vooral te weinig zuurstof naar de hersenen zorgt snel voor problemen. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op.

"De eerste 6 minuten zijn dus cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven groot. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. Jij misschien wel".

In de hal van ons clubhuis hangt een AED, maar kun jij daar ook wel, op een juiste manier mee omgaan?

Naast het geven van eerste hulp is altijd belangrijk: Bel 112, haal met spoed de AED die in de hal van het clubhuis hangt, organiseer mensen om je heen die o.a. de toegangspoort van het park- maar ook de balk bij de ingang van het park openen voor de ambulance. Samenwerking is op zo'n moment belangrijk!!

Met Ronald van Horssen hebben we een lid in huis die een expert is op het geven van hulp op dit soort momenten. Ook dit jaar verzorgt Ronald weer een bijscholing aan een groep ledenvan onze club. Na wat theorie leer je om hoe je om moet gaan met een slachtoffer (een reanimatiepop) en gebruik te maken van de AED. 

Een aantal leden volgt deze workshop al enkele jaren, zij zijn intussen al wat meer ervaren maar bijscholen is ook belangrijk. Vooral leden die vaak op de club zijn zouden eigenlijk moeten weten hoe deze hulp te geven wanneer dat noodzakelijk is.

Heb jij interesse om zo'n bijscholing door Ronald ook te volgen, dan laat het ons weten. Hoe meer ervaren hulp in de buurt in geval van-, hoe beter. Ook jij kunt bijdragen bij de kans op overleven. Ook- maar zeker ook op dit gebied zijn we allemaal maatjes.

Wil je een avond nuttig besteden om slachtofferhulp te kunnen verlenen, geef je dan op. Ronald zal ook jou graag, op zijn enthousiaste wijze, kennis laten maken met Reanimatie AED.

Namens het bestuur en Ronald van Horssen,

Ad de Laat

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 416 320 533

Park De Schroef

Prins Hendrikstraat 82
5151 GB Drunen